Hvorfor vekselvaske?

red.jpg


Vi som driver med renhold er opptatt av at det skal bli skinnende rent og være et sunt miljø der vi rengjør.

Det er særlig viktig på plasser hvor bakterier trives godt men er lite velkomne, som på toaletter, kjøkken, søppelrom osv.

Selv i et rom som ser helt nyvasket og lukter rent, så kan det allikevel skjule seg bakterier på overflater som kan være med på å spre smitte eller være grobunn for vond lukt.

Enkle grep for å hindre bakterievekst

Bakterier er flinke til å tilpasse seg miljøet de vokser i. Så selv om vi vasker i vei med kraftig såpe og rengjøringsmidler, så kan bakteriene utvikle seg til å bli resistente.

Det vil si at selv om du vasker badet med kraftig sure vaskemidler, så kan bakteriene venne seg til det sure miljøet og med tiden fortsette å gro selv om det er nyvasket.

Hva gjør man for å forhindre resistente bakterier?

Kort sagt: gi dem et sjokk.

Vekselvask

Det gjør man ved stadig å endre miljøet for bakteriene. Da rekker de ikke å venne seg til miljøet de lever i.

Det kaller vi vekselvask.

Særlig i næringsmiddelindustrien, hvor det er høye krav til hygienen, er dette en kjent metode.

Si du vasker toaletter i en barnehage, da er det lurt å vaske med sure vaskemidler den ene uka, som f.eks. Sanitær S, Kal-X, WC-rens osv.
Da blir det et miljø med lav pH for bakteriene.

Mens den andre uka bytter du til alkaliske vaskemidler, som f.eks. Sanitær 11, baderomsspray, superclean, multirent osv.  
Plutselig blir det høy pH hvor bakteriene lever.

Vekslingen mellom veldig lav pH og veldig høy pH gjør at bakteriene svekkes og ikke får grobunn.

iStock-509278027.jpg

Vasking med bio-produkter

Enda et stalltips er å vaske uten typiske kjemikalier, men heller med Bio-produkter.

Da bruker du vaskemidler som inneholder snille mikroorganismer som «spiser opp» bakteriene.
De spiser egentlig ikke, men lager enzymer som bryter ned organisk skitt som bakterier elsker og lever av.

Da fjerner du også grobunnen bakterier trenger for å leve.



Allerede på -70 tallet kom forskere på at dette måtte jo være lurt å bruke i vaskemidler og såper også.

I dag er det egne fabrikker som har spesialisert seg på utvikling og forskning på enzymer til vaskemidler.

Forskere kan f.eks. komme over sopptyper som vokser i bekker med smeltevann. Da studerer de hvilke enzymer soppen produserer for å greie å bryte ned organiske stoffer i veldig kaldt vann.
Så forsker de på hvordan man kan produsere de samme enzymene, slik at man kan lage vaskemidler som også bryter ned organisk smuss selv i kaldt vann.

Genialt! 

Lyst til å lære mer om mikroorganismer vs kjemikalier?
LES MER HER

iStock-823447656.jpg