Rensing av tepper

Tepperens bildeslide.jpg


Utover å støvsuge tepper regelmessig så bør du rense teppet grundig minst èn gang i året, helst to om det er mye trafikk over teppet.

Den enkleste og mest effektive metoden er å bruke en tepperenser
For de som driver med renhold er det praktisk å skaffe seg en tepperenser, men for privatpersoner er det fullt mulig å leie seg en.


Her kommer en steg-for-steg beskrivelser på hvordan bruke en tepperenser.Tepperens produkter 2.jpg
Du trenger:
- Tepperenser
- Tepperensmiddel
- Lavtrykksprøyte
- Skuremaskin med bomullspad


Ved ekstra tøffe flekker:

- Flekkfjerner
- Svampfiskebørste eller neglbørste
 

Ved tyggegummi eller limrester:
- Frysespray
Fiskebørste eller neglbørste


1. Test:
Begynn alltid med å teste på et lite område som er lite synlig for å sjekke at teppet tåler tepperensmiddelet og behandlingen.2. Legg ut såpeblanding:
Bland ut tepperensmiddelet og spray blandingen jevnt over hele teppet for å unngå skjolder. La det virke som anvist på etiketten av tepperensmiddelet.Tips Flekkfjerning.JPG3. Mekanisk bearbeiding: 

240_F_218970417_HqekNsoEJHkbN14V89RKagpY4sY2V6dd.jpg

Er teppet fryktelig skittent kan det være lurt å gå over med en skuremaskin med bomullspad for virkelig å få dratt ut skitten.
Husk å fukte bomullspaden lett med såpevann, ellers vil paden trekke ut såpevannet fra teppet.

NB: Prøv først på et lite område som er lite synlig for å sjekke at teppet tåler mekanisk bearbeiding. 


4. Oppsuging:
Deretter begynner du å suge opp tepperensmiddelet ved å dra sugemunnstykket sakte mot deg. Pass på at du jobber i rette linjer og gjerne med litt overlapping så du er sikker på at det ikke blir skjoldete eller striper.

Er teppet fortsatt skittent, gjenta prosessen.


5. Skylling:
Nå kommer et av de viktigste punktene, skylleprosessen. Om man ikke er nøye her, blir det liggende igjen såperester i teppet og det virker som en magnet på ny smuss og skitt og teppet blir fortere stygt igjen. Derfor, vær nøye med å skylle teppet godt etter rensingen. 
Det gjør du ved å helle på rent vann i vannkammeret på tepperenseren, spray deretter ut vann på teppet og sug opp på samme måte som i trinn 4. 
Gjenta skyllingen helt til skyllevannet har sluttet å skumme, bruk gjerne pH-strips for å sjekke at du har fått ut alt såpevann. pH skal ligge på 7-8. Er den høyere, så er det fortsatt såpe igjen i teppet.Tips virketid.JPG 6. Tørking:
Er det sommer og god ventilering i rommet bør det tørke greit av seg selv. Er det derimot dårlig tørk i rommet kan det lønne seg å gå over teppet igjen med skuremaskin og tørre bomullspads. Da får du opp mye restfukt fra teppet.
Det kan også være en ide å sette inn en avfukter eller byggtørker over natta for å få fortgang på tørkeprosessen.Tips Bio Clean.JPGHar du lurt på hvordan mikrobiologiske vaskemidler, som Bio Clean, fjerner lukt og bakterier? Det kan du lære mer om HER


Flekker:
Er du uheldig og mister kaffekoppen eller har den firbeinte et uhell på teppet, får du tips i denne artikkelen til hvordan du effektivt fjerner flekker fra tepper.