Tepper

Noe av det viktigste å holde rent!
AdobeStock_219756932.jpeg

Visste du at du har din helt egne botaniske og zoologiske hage hjemme og på arbeidsplassen? Det har du i hvert fall om du har tepper på gulvet.
Tester* har vist at i tepper er det intet mindre enn mellom 50 000 og 100 000 bakterier og mikrober, hold deg fast, per centimeter!
Om dere har vegg-til-vegg teppe i stua eller på kontoret så håper jeg at du ikke er for god i hoderegning, for tallet er til å bli uggen av.

 

Det er få ting det er viktigere å rengjøre regelmessig enn tepper


Fun fact.JPGFORDELER OG ULEMPER

 

240_F_106903481_xrSsdMithqOS01Jy1e7v7tpc6pZ8k2AY.jpg

Er det dermed sagt at det er best å kvitte seg med alt av tepper hjemme og på jobb?
Ikke nødvendigvis, det er også mange fordeler med tepper.

 

Direktør ved Institutt for farge og interiør, Bjørg Owren, peker på flere positive sider ved det å ha tepper i et intervju med abcnyheter.
Støv virvles ikke så lett opp, men bindes i teppet. Om du har skikkelige renholdsrutiner så kan det være et pluss. I tillegg demper tepper lyd. Det kan være kjærkomment, særlig i åpne kontorlandskap eller på hoteller.
Owren trekker også frem at tepper gir en isolerende effekt, noe som gjør at man kan senke temperaturen et par grader. Det er også bra for inneklimaet og man jobber bedre enn om det er for varmt.

Men, det er ikke til å stikke under en stol at det kan være en kamp å ha et godt innemiljø om det er mye tepper i bygget, særlig vegg-til-vegg.
De fleste av oss vil ikke merke noe til det, men de som sliter med astma og allergi kan skrive under på at det har mye å si og de presterer markant dårligere om teppene ikke rengjøres riktig.
Hoste, tettnese, såre øyne og hodepine er noen av symptomene på at innemiljøet ikke er helt på topp.

En av de store bakdelene med tepper er at det kan se rent ut, men la deg ikke lure, i virkeligheten er det rene minions-fabrikken der nede.
Har man gulvbelegg, fliser eller parkett får man raskt påminnere om at det er på tide å moppe over gulvet. Det tar ikke mange dagene før hybelkaninene danser over gulvet. Det ser du derimot ikke med tepper. Og jo lenger du «glemmer» å støvsuge, jo dypere jobbes støv og skitt ned i teppet og det blir nesten håpløst å få rent igjen.

RENHOLD AV TEPPER

 

240_F_112526774_C8h4hY1QxBBGL0m4RF7hb4Y6ubjdZFpb.jpg

 

Her kommer noen tips til hvordan du holder teppene sunne og rene.


Støvsug ofte

Har du renholdet i kontorlokaler, i offentlige bygg på hotell eller andre steder hvor det er tepper, støvsug hele teppet grundig minst to ganger i uken og i soner med mye trafikk bør det støvsuges hverdag.
I tillegg til å bruke en ordinær støvsuger bør du også bruke en børstesuger minst en gang i måneden. 
Om du har teppe hjemme så bør det støvsuges et par ganger i uka. Selv om teppet har lang lugg så bruk teppemunnstykke for å være sikker på å få med deg støv og smuss fra dybden. Legg ut dør- eller entrèmatter

Her er virkelig en av nøklene til å spare seg arbeid, disse mattene kan ta av opptil 80% av alt støv og skitt som kommer utenfra! 

En deler det gjerne inn i soner. 
Sone 1: I kontorbygg og på hoteller er det gjerne montert en fotskraperist i metall på utsiden av inngangspartiet.
Sone 2: Rett innenfør døren er det lurt å ha en avskrapningsmatte i gummi.
Sone 3: Tilslutt bør man ha en absorberingsmatte i stoff med en skrittlengde på 4-5 skritt. Da blir du kvitt det meste av støv og skitt som ellers ville blitt dratt inn i bygget.


Bruk innesko

Har dere garderobeløsning på jobben er det lurt å innføre bruk av innesko. Da blir slapsete og støvete sko igjen i garderoben og det skåner teppene for mye skitt!


Impregner teppet

Er det nettopp lagt nytt teppe kan det være en fordel å impregnere det mens det enda er nytt og fresht. Denne behandlingsmetoden passer best på tepper med kort lugg og bør utføres av personell som har erfaring med impregnering for at ikke det skal bli skjoldete eller bli skader på teppet.

NB: Ikke overdriv bruken av impregneringsmidler! Husk at de er ofte white spirit basert og kan derfor løse opp limet under teppet om du legger på for mye. Når impregneringsvæsken legges ut er det best å bruke en lavtrykksprøyte med flatdyse. Legg ut impregnering med å dusje lett over det rene teppet.
Husk å kryssdusje, spray først over på langs deretter på tvers, så du er sikker på at hele teppet er dekket med impregnering. 
Husk også å sjekke om impregneringsmiddelet du har kjøpt er vannbasert eller white spirit basert, og at pumpen din tåler impregneringsvæsken.OBS OBS!
Du må være ekstra nøye med renhold av tepper når:


- Det er barn som oppholder seg i rommet

Ved lek og løping virvles ekstra mye støv opp. Norges Astma og Allergi Forbund anslår at så mange som 20% av alle barn og unge sliter med astma og allergi. Vi har ikke lyst til at inneklimaet skal gjøre dem verre!


Rundt kaffekroken eller vanndispenseren

Sopp og mugg lever livets glade dager i tepper**. Er det teppe rundt kaffetrakteren, ved vanndispenseren eller i områder det kan være fuktig, er det lurt å være ekstra nøye med støvsugingen der.


Om det er dyr på arbeidsplassen eller hjemme

240_F_1028336_60tZtQ1h0K9ynbmFYW7nkA7ngsBeyv.jpg
Mange tar med seg hunden sin på jobb istede for at den må ligge lange dager, ensom hjemme. Hvert tredje hjem har også husdyr som hunder, katter og marsvin.
Dyrepels trekker med seg mye støv og skitt, derfor bør man støvsuge daglig dersom man har husdyr.


- Trafikk og forurensning

Bor du eller jobber i områder med mye trafikk kan veistøv og forurensning lagre seg i teppet. Da kan det være lurt å rense teppene oftere, minst to ganger i året. Husk å være nøye med renhold av ventilasjonsanlegg og ventiler så ikke unødig mye forurensning spres.


Ved oppussing

Har du nettopp pusset opp hjemme, eller er kontoret blitt frisket opp? 
Da vet du hvor vanvittig mye byggstøv det blir. Tepper kan bli rene deponier for byggstøv og til og med kjemiske stoffer og gasser fra maling og byggevareprodukter kan bli værende igjen i teppet**. 
Ta alltid en rens av teppet når du er ferdig med oppussingen!


I influensa- og omgangssyke sesongen

Det er ikke bare sopp og mugg som har fiesta i tepper, det gjelder også bakterier og virus!** Du kan jo tenke deg hvordan det er i teppene under omgangssyke og influensatider når du vet at det er mer bakterier der enn på do!
Derfor kan det være veldig smart å legge inn den faste tepperensen til influensa- og omgangssyke sesongen!


- Rens teppet jevnlig

Utover den regelmessige rengjøringen av tepper så bør du rense teppet grundig, minst 1 gang i året, helst to om det er mye trafikk.

HER kan du lese mer om hvordan du enkelt og effektivt renser teppet.


 

KILDE:
* "The secret life of germs" av Tierno Jr. Ph.D, Philip M
** "Teppegolv og inneklima" av Jan Vilhelm Bakke, Arbeidstilsynet, NTNU