Frisk opp slitt gulvpolish

Tre metoder - Spraypolering - Toppskuring - Tørrskuring

2 toppskuring slitt polish.jpg
Bilde: Adobe Stock
Publisert: 01.06.19
Oppdatert: 01.01.21 

Skal du i gang med gulvbehandling? 


Vinter, forsommeren og ferietider er høysesong for å friske opp slitte gulv. Mange butikker, kontorer, skoler og offentlige bygg er stengt eller har det mindre travelt. Da er det mange som benytter sjansen til å få behandlet gulvene sine.

Hvordan vurdere hvilken behandling som trengs?

Det er ikke alltid så lett å vurdere hva slags type behandling som er nødvendig, om det er et gulv hvor polishen er slitt.


Det aller beste er jo selvfølgelig å vedlikeholde gulvet så du bevarer polishen pen så lenge som mulig. Slurver man med vedlikeholdet må man bytte polish mye oftere og det er en tidkrevende og kostbar jobb!  

Støv, sand, grus og smuss lager fort små riper i polishen og gjør at overflaten blir fortere slitt, så pass på å være nøye med å fjerne dette med engang. I tillegg har mange opplevd at gulvene er blitt ekstra stygge som følge av mye søl med hånddesinfisering. Det er veldig lurt å sette håndspritdispenseren på en matte eller teppe for å unngå at gulvet blir skadet.

Vask gulvet ukentlig med et nøytralt vaskemiddel, som Equalizer, og gå gjerne over gulvet med en high-speed maskin jevnlig for å opprettholde glansen.


Er polishen allikevel blitt stygg, kan det hende du kan få gulvet fint igjen uten å måtte legge alt for mye arbeid i det.

Som en tommelfingerregel kan vi si at er det polish igjen på gulvet, og det ikke er dype riper eller mye skader i polishen, kan det være verdt å prøve å friske opp polishen i stede for å måtte legge ny.


Det finnes tre metoder for å friske opp polish på:

 • Spraypolering
  - For de som har en High-speed maskin og hvis topplaget kun er litt slitt.

 • Toppskuring
  - For de som har vanlig skuremaskin og om topplaget er veldig slitt.


 • Tørrskuring
  - For de som ikke vil søle for mye med vann.


Spraypolering

AdobeStock_203251174.jpeg

Om polishen er ganske nylagt og det fortsatt er en del igjen på gulvet, men den er blitt matt eller skjoldete kan du prøve å spraypolere polishen. 


Dette er den enkleste og minst tidkrevende måten å freshe opp slitt polish på, men det krever litt ekstrautstyr som ikke alle har. 


Du trenger en High-speed maskin med en natur pad som rett og slett smelter det øverste laget med polish og jevner derfor ut mindre riper og ujevnheter. Dermed får du opp glansen igjen.  Spraypolering produkter.jpg

Du trenger:

 • Sørg for at gulvet er helt rent før du begynner å polere, ellers kan du smelte skitten ned i polishen og det er ikke særlig pent! Er det normalt skittent holder det med å vaske over med Equalizer, er det mer skittent kan du bruke Flexi Xtra

 • Gå gjerne over med engangsmopper tilslutt for å være sikker på at du har fjernet alt av støv og sand, ellers kan du ende opp med å lage masse små riper i gulvet i stedet for å polere det....krise!

 • Når du er sikker på at gulvet er helt rent sprayer du over med Clean`n shine

 • Bruk gjerne en lavtrykkssprøyte om du skal polere opp større arealer, men pass på at middelet ikke tørker inn. 

 • Poler over med high-speed maskin med en natur pad eller en hvit pad.


Da får polishen frisk og fin glans igjen!Toppskuring

Toppskuring.jpg

Når man toppskurer så vil det si at man fjerner det øverste laget med polish, i motsetning til bunnskuring hvor man fjerner alt av polish.


Når det øverste laget er fjernet, gulvet er nøytralisert og tørt, kan du legge nytt toppstrøk med polish.

Toppskuring utstyr.jpg


TIPS: 

Legg ut på mindre arealer av gangen, så du rekker å skure over hele området før det tørker inn.

Tips

Er overflaten veldig slitt er det lurt å bruke brun pad, er overflaten bare litt matt holder det med blå pad. 

Pass på ikke å bruke for grov pad, da kan du være uheldig og skure for langt ned i polishen og plutselig er du i gang med bunnskuring i stedet for toppskuring. 

Da blir det mye mer jobb på deg siden du må legge flere nye strøk polish, eller i verste fall må skure opp hele gulvet.

 • Nal sammen med en gulvnal og sug opp med en vannsuger.

 • Nøytraliser gulvet.
  Hvordan man nøytraliserer gulv kan du lese mer om HER

 • Sjekk tilslutt at pH-verdien er på 6-9. Dette gjør du enkelt med pH-strips

 • Når gulvet har fått tørke er det klart for å legge nytt topplag med polish. 
  Tørketid varier fra en halv time til noen timer, alt ettersom hva slags gulvtype det er, temperatur og luftfuktighet.


Nøytralisering.jpg


Tips

 • For å sjekke om gulvet er tørt nok til å legge på nytt topplag med polish, kan du legge et A4-ark på gulvet i et par minutter. Om arket bøyer seg oppover så er det et tegn på at det er mye restfuktighet i gulvet. Blir arket derimot liggende flatt, er det tørt nok til at du kan begynne å legge på nye toppstrøk med polish.

   

 • Legg ut flere strøk i gangsonene og der du ser det er ekstra slitt, før du tilslutt legger over nye toppstrøk på hele gulvet.

 • Pass på å sjekke hvilken polish som gulvet er behandlet med fra før og bruk polish fra samme produsent når du legger på nytt toppstrøk.  Tørrskuring

Tørrskuring.jpeg


Om du vil spare tid kan du også toppskure ved å bruke «tørrskuring». Da bruker du en SPP pad som sliper ned det øverste laget med polish. Du bruker kun mekanisk kraft for å fjerne topplaget av polishen.  


Fordelen med metoden er at du ikke trenger kjemikalier, da slipper du å vaske over flere ganger for å nøytralisere gulvet før du kan legge nye toppstrøk. Metoden er "tørr" så det blir heller ingen vannsøl. 


Bakdelen er at dette støver mer enn ved vanlig toppskuring, men er det et lokale med lite møbler og inventar så kan det lønne seg tidsmessig. Du kan også med fordel bruke en støvkappe om det fås til skuremaskinen din, da unngår du at støvet spres for alle vinder.Tørrskuring utstyr.jpg


 • Vask over gulvet slik at det er helt rent.

 • Gå over gulvet med skuremaskin og SPP-pad.
  Pass på å gå over hele gulvet med SPP-paden ellers vil du få glansforskjell i gulvet.
  Polishen vil også få mer glans siden polishen smeltes ved tørrskuring, så om du ønsker et matt gulv bør du heller velge toppskuring. 

 • Pass også på at du beveger skuremaskinen jevnt over hele gulvflaten og ikke blir stående for lenge på en plass, ellers vil du slipe av mer enn bare topplaget av polishen.

 • Etter å ha slipt av topplaget er det klart for å legge nytt topplag med polish.
   
 • NB: Støvsug nøye og gå over med engangsmopper før du begynner å legge ut ny polish, ellers får du irriterende nupper i polishen. 

  Vær ekstra nøye om du skal legge på polish med glans, der synes ALT om du ikke er nøye med å rengjøre gulvet før du legger på ny polish.


Da håper vi polishen er like god som ny igjen!