Slik legger du polish


POLISHBEHANDLING - DEL 3


AdobeStock_203251174.jpeg
Bilde: Adobe Stock

Polish er en genial måte å holde gulv pene! Man legger på tynne lag med beskyttelsesfilm som fyller porer og ujevnheter i gulvet og gir det en beskyttende hinne slik at skitt ikke så lett fester seg.
Dette gjør det så mye lettere for en renholder å holde gulvet pent uten at det tar mye tid. I tillegg kan slitte, triste gulv få nytt liv og bli blanke og flotte igjen!

Men det er en del ting å tenke på før man starter opp for å få et godt resultat.

Hva slags gulv kan du legge polish på?

 • Vinyl
 • Linoleum
 • Stein
 • Betong


Hva slags gulv kan man legge polish på?

Vinyl:
Dette er rene plastikk gulv og er ofte enkle å legge polish på. De tåler en del og overflaten er ikke sugende, så det er ganske greit å få et jevnt og pent resultat. 

En ting det er lurt å huske på er at om gulvet er nytt eller forholdsvis nytt, så er det høyst sannsynlig overflatebehandlet med polyurethan (PUR). Dette må skures ned med et slipenett eller med en prep pad, ellers vil ikke polishen hefte og den kan begynne å flasse.


Linoleum:
Kan ligne på vinyl av utseende, men la deg ikke lure, linoleum er helt annerledes bygd opp enn vinyl. 
Linoleum er i virkeligheten et naturprodukt, bestående av oksidert linolje og harpiks fylt med kork-, tre- eller steinmel. I tillegg tilsettes det kalk og fargepigmenter. Blandingen valses ut på fibermatter av for eksempel jutevev. 
Fordi det er laget av naturmaterialer så tåler det ikke like mye som vinyl. Vær forsiktig og ikke bruk oppskurings- eller vaskemidler med pH over 11, og pass på ikke å bruke for mye vann siden gulvet er sugende.  

Nye linoleumsgulv er også ofte overflatebehandlet med PUR som må fjernes før du kan legge polish.

Vinyl eller linoleum?

Er du i tvil om gulvet er av vinyl eller linoleum les mer HER for å få et lurt tips om hvordan du finner ut hvilken gulvtype det er.

Steingulv:

Akkurat steingulv er nesten et eget fag og det kan være krevende å legge polish med godt resultat. 

Men generelt kan vi si at vi deler steingulv inn i to typer: 
- Naturstein, som marmor, granitt, skifer osv.
- Blandingsstein, som terrasso, betong, porcellenato.

Steingulv kan være så harde, for eksempel granitt eller glaserte fliser, at polish ikke klarer å trenge ned og hefte. Eller så porøse, som marmor, at selv med porefyller så er det vanskelig å mette steinen nok slik at man får et jevnt resultat. I tillegg kan overflaten være så ruglete og ru, som på skifer, at polishen slites ujevnt og gulvet ser ikke pent ut.

Er du usikker eller ikke har erfaring med denne type gulv så kan det være lurt å kontakte oss, så kan vi se på det sammen.


Betong:

Støpte gulv egner seg godt for polishbehandling, men det er noen ting det er viktig å huske på for å få et godt resultat. 
For det første er det superviktig at betongen har fått tørke lenge nok, er det nylagt betong bør du vente i allefall ett år før du legger polish. Du bør også unngå å legge polish i de kaldeste månedene som desember til februar. Grunnen til dette er at du kan være uheldig med at polishen begynner å pudre eller å flasse om gulvet har for mye restfukt i seg, eller om det behandles på vinteren.
Er det et gammelt betonggulv så bør du sjekke opp om gulvet har vært mettet med fettstoffer tidligere, som grønnsåpe eller lignende. Hvis det så vil ikke polishen hefte. Det samme gjelder hvis det har vært oljesøl på gulvet, da vil du få problemer med dårlig heft. 

I tillegg må du først legge på en porefyller. Legg gjerne et par strøk med porefyller og deretter minst tre strøk med polish.

Betong har ofte en veldig sugende overflate og det er lurt å gjøre en test på et lite synlig sted om gulvet egner seg for polishbehandling.


Vil du lære mer om hvorfor polish kan begynne å krakelere og flasse, så kan du gjøre det HER 


Hva slags gulv kan du ikke legge polish på?

 • Laminat
  Det blir for mye vann ved oppskuring av polish, derfor egner det polish seg dårlig. Du kan derimot benytte en SPP-pad og heller tørrskure om du vil legge polish på laminat.

 • Tregulv
  Gulvet er "levende" og beveger seg, noe som vil føre til at polishen sprekker eller krakelerer.

 • Gummigulv
  Slike type gulv er fleksible og beveger seg, så her vi du også få problemer med krakelering.

 • Kork
  Denne type gulv har for sugende overflate, det er nesten umulig å få et jevnt resultat.

 • Epoksy
  Er i seg selv en sterkere overflatebehandling enn polish, men om man ønsker høyere glans på epoksygulvet så kan man legge polish i tillegg. 
  Ønsker du å polishbehandle epoksygulv, kan det være lurt å kontakte oss for ekstra veiledning i hvilken type polish du bør velge.Utstyr som trengs:

Porefyller

Praktisk som første strøk på sugende gulv som steingulv, linoleum eller på veldig slitte gulv med mye hakk og riper. Fungerer som en primer på gulvet.