Toppskuring av slitt polish

AdobeStock_248645957.jpeg


Skal du i gang med gulvbehandling?

Forsommeren er høysesong for å friske opp slitte gulv. Straks er det ferietid og mange butikker, kontorer, skoler og offentlige bygg har det mindre travelt disse månedene og mange benytter sjansen til å få behandlet gulvene sine.


Hvordan vurdere om gulvet bør toppskures?

 

Det er ikke alltid så lett å vurdere hva slags type behandling som er nødvendig.

Det aller beste er jo selvfølgelig å vedlikeholde gulvet så du bevarer polishen pen så lenge som mulig. Slurver man med vedlikeholdet må man bytte polish mye oftere og det er en tidkrevende og kostbar jobb! 

Støv, sand, grus og smuss lager fort små riper i polishen og gjør at overflaten blir fortere slitt, så pass på å være nøye med å fjerne dette med engang.
Vask gulvet ukentlig med Equalizer og gå gjerne over gulvet med en high-speed maskin jevnlig for å opprettholde glansen.

Om du har high-speed maskin er det et par ting det er lurt å huske på.
Sørg for at gulvet er helt rent før du begynner å polere. Er det normalt skittent holder det med å vaske over med Equalizer, er det mer skittent kan du bruke Flexi Xtra. Gå gjerne over med engangsmopper tilslutt for å være sikker på at du har fjernet alt av støv og sand, ellers kan du ende opp med skrubbing av gulvet i stede for å polere det....krise!

Når du er sikker på at gulvet er helt rent sprayer du over med Clean`n shine. Bruk gjerne en lavtrykkssprøyte om du skal polere opp større arealer, men pass på at middelet ikke tørker inn. Poler over med high speed maskin og med en gorilla pad eller en hvit pad.
Da får polishen frisk og fin glans igjen!

Har du ikke high-speed maskin kan du heller toppskure gulvet med jevne mellomrom for å forlenge levetiden på polishbehandlingen. Hvor ofte du bør toppskure avhenger av hvor mye slitasje det er på gulvet, jo mer slitt og matt polishen blir jo tyngre blir det det å gjenopprette glansen. 

Noen ganger er polishflaten så slitt at det er plent umulig å gjenopprette glansen med polering. Da må man fjerne toppflaten og legge nye strøk med polish.


For å sjekke om det er nok med å toppskure kan du ta en liten test på et område hvor polishen er slitt, som i områder der det er mye trafikk og du ser at polishen er matt. Bruk et kronestykke og skrap forsiktig på gulvet på et lite synlig sted. Hvis gulvet «flasser» litt så betyr det at det fortsatt er polish der og du kan forsøke å skure vekk de øverste lagene og legge på et par nye strøk.

Da kan polishen få nytt liv og få tilbake glansen ved toppskuring, avhengig av hvor slitt polishen er selvfølgelig!

Noen ganger er polishen så slitt at man må bunnskure gulvet og fjerne all gammel polish og legge ny.

Hvordan du bunnskurer kan du lese mer om HER


Hvordan toppskure gulv?

Samlebilde art.jpg


-          Doser ut 5 dl Scrub`n Shine til 9,5 l vann

 

 

-          Legg ut kjemikalieblandingen med en Gloria sprøyte

 

240_F_92298747_mxcMU8jMJazTxNAvFryxeixmRj1K8Nll.jpg

TIPS: 
Legg ut på mindre arealer av gangen, så du rekker å skure over hele området før det tørker inn

 

 

-          La det virke i 3-5 minutter

 

-          Skur over med en skuremaskin og brun eller blå pad
I hjørner og langs lister går du over med en håndpad med teleskopskaft 

 

240_F_92298747_mxcMU8jMJazTxNAvFryxeixmRj1K8Nll.jpgTIPS: 
Er overflaten veldig slitt er det lurt å bruke brun pad, er overflaten bare litt matt holder det med blå pad. 

Pass på ikke å bruke for grov pad, da kan være uheldig å skure for langt ned i polishen! Ellers er du plutselig i gang med bunnskuring i stedet for toppskuring. Da blir det mye mer jobb på deg siden du må legge flere nye strøk polish, eller i verste fall må skure opp hele gulvet.

 


-          Nal sammen med en gulvnal og sug opp med en vannsuger 

 

-          Nøytraliser gulvet. Hvordan man nøytraliserer gulv kan du lese mer om HER

 

-          Sjekk tilslutt at pH-verdien er på 6-9. Dette gjør du enkelt med pH-strips
Når gulvet har fått tørket noen timer er det klart for å legge ny polish.

 

240_F_92298747_mxcMU8jMJazTxNAvFryxeixmRj1K8Nll.jpgTIPS: 
For å sjekke om gulvet er tørt nok til å legge på nytt topplag med polish, kan du legge et A4-ark på gulvet i et par minutter. Om arket bøyer seg oppover så er det et tegn på at det er mye restfuktighet i gulvet. Blir arket derimot liggende flatt, er det tørt nok til at du kan begynne å legge på nye toppstrøk med polish

 

240_F_92298747_mxcMU8jMJazTxNAvFryxeixmRj1K8Nll.jpgTIPS:
Legg ut flere strøk i gangsonene og der du ser det er ekstra slitt, før du tilslutt legger over nye toppstrøk på hele gulvet.240_F_92298747_mxcMU8jMJazTxNAvFryxeixmRj1K8Nll.jpgTIPS: 
Pass på å sjekke hvilken polish som gulvet er behandlet med fra før og bruk polish fra samme produsent når du legger på nytt toppstrøk.  Alternativer til «vanlig» toppskuring

 

Om du vil spare tid kan du også toppskure ved å bruke «tørrskuring». Da bruker du en SPP pad i stedet. Fordelen med metoden er at du ikke trenger kjemikalier, da slipper du å vaske over flere ganger etter på for å nøytralisere gulvet før du kan legge nye toppstrøk.

Bakdelen er at dette støver mer enn ved vanlig toppskuring, men er det et lokale med lite møbler og inventar så kan det lønne seg tidsmessig. Du kan også med fordel bruke en støvkappe på skuremaskinen for å unngå at støvet spres for alle vinder.

AdobeStock_254398046 red.jpeg

 

NB: husk å støvsuge godt og gå over med engangsmopper før du begynner å legge ut ny polish, ellers får du irriterende nupper i polishen. Vær ekstra nøye om du skal legge på polish med glans, der synes ALT om du ikke er nøye med å rengjøre gulvet før du legger på ny polish.

 

Enda et alternativ til toppskuring er å vaske gulvet helt rent med et Equalizer, eller om det er veldig skittent kan du også bruke Flexi Xtra. Deretter polerer du gulvet med en high speed maskin med gorilla pad for å fjerne ujevnheter, riper og skomerker. Når gulvet ser jevnt ut kan du legge på nye toppstrøk med polish.
Husk å gå over med engangsmopper  for å fjerne støv og rusk før du legger ut ny polish.