Fasadevask

Hvor ofte, hvilke metoder og hvilke typer fasader finnes?

AdobeStock_202751457.jpeg
Bilde: Adobe Stock
Publisert: 01.02.21

Nå begynner du kanskje å lure.

Hva har den gamle, rustne VW bussen på bildet under med fasadevask å gjøre?

1 AdobeStock_358118452.jpeg

Men fins det noe tristere enn å se ting forfalle unødvendig?

Kanskje det til og med kunne gått inn i historien som ikonisk, om det hadde fått litt omsorg og blitt tatt vare på? 

Jeg mener, ta den rustne VW bussen. Et nitrist syn, i hvertfall når du vet hvordan det kunne sett ut! 

2 Surfe van VW.jpg

Samme gjelder fasader og vinduer også.


De aller fleste overflater kan nesten holde evig, så lenge de vedlikeholdes.


Men, og det er et stort MEN her. Det gjelder kun om man er nøye med å vedlikeholde fasaden fra start av. Er slitasjen gått for langt må man ofte i gang med større utbedring og det kan koste dyrt.


Litt som med rust. Best å ta det så fort en ser antydning til det, ellers kan det bli umulig å gjøre noe med det om man venter for lenge. Derfor er vi ofte nøye med å vaske bilene våre, særlig på årstider de er utsatt for ekstra skitt som salt og veistøv som tærer på bilen.

Vi vet det forlenger levetiden på bilen og holder rusten unna!

Hvor ofte bør fasade vaskes?

Hvis man slurver med vedlikehold blir det som sagt fort veldig mye dyrere enn om man har et jevnlig opplegg for rengjøring og vedlikehold.


Generelt bør fasader vaskes minst 2-3 ganger i løpet av et år, men mange ganger avhenger behovet for renhold av flere ting, som for eksempel:

 • Beliggenhet: Fasader som ligger ved trafikkerte veier, eller ved sjøen trenger å vaskes mye oftere enn fasader som ligger i innlandet med tørt og rent klima f.eks. Klimaendringer med varmere og fuktigere klima gir også mer sopp og grønske, det øker også behovet for renhold.
  Er det fasader som er veldig utsatt kan det kanskje være en tanke å heller vaske de mest utsatte områdene oftere enn hele fasaden. Er det en butikkfasade for eksempel, så kan man kanskje ta inngangsparti og nedre delen av fasaden samtidig som man tar vinduspuss. Mens fullstendig vask av hele fasaden kan man 2 ganger om året. 


 • Type fasade: Noen fasader ser fortere mer skitne ut enn andre, som glass eller malte flater i lysefarger. Men husk, selv om man ikke alltid ser skitten så betyr det ikke at fasaden er ren og at den ikke blir utsatt for slitasje.
  Prøv å se for deg hvordan fasaden ville sett ut om den var gjennomsiktig, som med glassfasader. Der blir det veldig fort tydelig at det er definitivt behov for en vask flere ganger i løpet av et år!


Ha i bakhodet at en fasade som sjeldent blir rengjort er MYE tyngre å rengjøre enn en som er blitt vedlikeholdt jevnlig.
Det er også noe å huske på om du skal gi pris til en kunde. Det kan være lurt å sjekke opp hva som er gjort før og hvor skitten fasaden, før du kommer med et tilbud.


Metoder for fasadevask

Først kan vi ta noen generelle punkter for fasaderenhold.

 • Ikke jobb på for store flater om gangen, da kan det bli striper eller renner og kjemien kan tørke inn før du får vasket og skylt av.

 • Begynn alltid nederst og jobb deg oppover for å unngå renner. Når du skyller av derimot, kan du begynne øverst og jobbe deg nedover. 

 • Pass på at ikke fasaden tørker før du har fått skylt av midlene.  

 • Vær forsiktig med å bruke for kraftig kjemi, eller for høyt vanntrykk. Start litt forsiktig ut og øk heller på om det trengs. Gjør alltid en test på et lite synlig sted for å sjekke at overflaten tåler behandlingen.

 • Ikke jobb i solsteika eller om fasaden er veldig varm, da kan produktene tørke inn og skade overflaten.

 • Tilby vinduspuss i samme slengen, for det må du ta uansett etter at du er ferdig med fasaden.

 • Husk å jobbe trygt om du skal jobbe i høyden! Bruk stillas eller lift fremfor stige, sikre deg selv med tau eller lignende om nødvendig.

 • Hvorfor ikke tilby takvask og takrennerens også? Det er mange som glemmer den delen av fasaden, men E24 meldte at vannskader som følge av tette nedløpsrør ofte ikke dekkes av forsikringen. I tillegg kommer slike skader typisk på rundt en 80-100 000,- sier artikkelen. Ingen tvil om at fasaderenhold lønner seg!

Når det kommer til metoder er det flere å velge i mellom, og noen metoder passer bedre til enkelte typer fasader enn andre. 

Her tar vi for oss 4 metoder:

 • Høytrykkspyling

 • Rentvannsanlegg

 • Softwash

 • Skumlegging

Metodene skiller seg litt fra hverandre ved at noen av de belager seg på kjemisk kraft, andre på mekanisk kraft, temperatur, eller en blanding av disse.


Akkurat det forholdet mellom tid, kjemisk kraft, mekanisk kraft og temperatur kjenner kanskje mange igjen som "Sinners sirkel". Et av hovedprinsippene innen renhold.


Det kan du lær mer om HERHøytrykkspyling

Cleaning-with-Pressure-000028310570_Large.jpg

Passer til:
Dette er nok den mest vanlige metoden for fasadevask og passer godt til de fleste typer fasader, hvis fasaden ikke er altfor høy.


Her får du kombinert kjemisk og mekanisk kraft. Du kan også få høytrykkspylere med varmtvann, da er det en effektiv og kjapp måte å vaske på.

Vær obs om det nærmer seg frysepunktet og fasaden er av betong, tre eller stein som er porøs. Ellers kan vann trenge inn i fasaden og lage sprekker hvis det fryser på.


I tillegg bør man være forsiktig med å bruke altfor mye vann eller stå for nære ved renhold av fasader av tre, ellers risikerer du at vannet trenger så langt inn at det oppstår råte. Slik gjør du:

- Sprøyt på vaskemiddelet nedenifra og opp, etter doseringsanvisning gitt på etiketten.

- La det virke noen minutter, men pass på at det ikke tørker inn.
Spyl på mer ved behov.


- Vanskelige flekker og ekstra skitne områder kan du gjerne skrubbe med en 
fasadebørste
eller en håndpad på teleskopstang.

- Skyll av ved å starte øverst og jobbe deg nedover. Rentvannsanlegg

Forsidebilde Hydra-art.jpg

Passer til:

Høye fasader hvor det er vanskelig å komme til med lift eller stillas og for de som driver med mye vinduspuss og fasadevask.

Fasadevask med rentvann er den mest skånsomme metoden, hvor du bruker minst mekanisk kraft og ingen kjemikalier i det hele tatt. 

Derfor passer metoden godt til de fleste fasadetyper, men kanskje særlig til fasader som er følsomme for kraftig kjemi og mekanisk bearbeiding, som glass, plexiglass og plast.


Er fasaden veldig skitten, eller ikke er vasket på lang tid, kan det være lurt å bruke et rentvannsanlegg med en hotbox slik at du rengjør med varmtvann. Ellers vil du bruke mye tid!


En stor fordel med rentvann er at du slipper å være engstelig for at kjemikalier skal tørke inn eller bli liggende igjen i renner og skade overflaten.


Her kan du lese mer om hvordan du gjør rent med rentvannsanlegg.
Selv om artikkelen tar opp vinduspuss så er prinsippet nesten helt likt for fasadevask.Soft Wash

solo ryggsprøyte 416.jpg

Passer til: 

Softwash er en mellomting mellom lavtrykk og høytrykk. Softwash brukes i stedet for høytrykkspylere og består ofte av en batteridrevet utlegger.

Softwash er mildere mot overflaten, gir lengre virketid på kjemien og mindre søl. Høytrykkspylere har de siste årene fått skylden for å ødelegge både treverk og takshingel / takpakk. 


En stor fordel med batteridrevet sprøyte er du slipper en masse ledninger og vannslanger rundt bena. Det gjør det lettere om du skal rengjøre fasader som er kronglete å komme til eller om du skal opp i lift eller stillas.


Det kraftige litiumbatteriet gir deg et arbeidstrykk på rundt en 2,5 bar. Trykket kan komme helt opp i 4,3 bar. 
Det gjør at du også kan koble på og bruke vannførende teleskopstenger på opptil 15m!

Slik gjør du:

Gjør som ved høytrykkspyling, men istedet for å bruke en høyttrykkspyler legger vi ut kjemien med en batteridrevet sprøyte og bruker enten alminnelig vannslage eller rentvannsystem til å spyle av med. 
Det gjør metoden mer skånsom.Hva er Soft Wash?


Softwash er en metode som ble utviklet i USA for å rengjøre enkelte typer tak som lett fikk vekst av mose og sopp. 


Opprinnelig brukte man klorbaserte produkter, som klorskum. Da fikk man lagt ut kjemien på en skånsom måte og man fikk både drept veksten og rengjort overflaten. 

Du kan selvfølgelig bruke alle typer fasadevaskemidler med Soft Wash metoden, ikke bare klorbaserte midler! Selv om klor er veldig effektivt ved fasadevask, så er klor også aggresiv mot overflater og beplantning.

Skumlegging

AdobeStock_103512311.jpeg

Dette er kanskje den rimeligste metoden, men den er absolutt en god metode ved fasadevask. Eneste du trenger er en skumlegger, som HydraFoamer, og vanlig hageslange. 

Metoden er kanskje mest kjent ved bilvask, men den passer til alle typer overflater som tåler at kjemien får virke over tid, siden du skummer ned fasaden og lar skummet henge på veggen. Det gjør den særlig god til fasader av metall og på stein som ikke er porøs. 


Metoden kan godt brukes på andre fasadetyper også, men da er det noen ting du bør være forsiktig med.


Du kan bruke skumlegger på betong og porøs stein, men da er det viktig å spyle veggen med vann først og ikke overdrive doseringen. Pass på å ikke legg ut for mye vaskemiddel eller la det virke for lenge. Da kan det trekke for langt inn i fasaden og gi varige skjolder.


Om du skal bruke den på glass, plexiglass eller plast, så pass på at du ikke bruker for kraftig kjemi. Gå heller ned på doseringen og legg ut såpeblandingen flere ganger for å øke virketiden.


Slik gjør du: 

- Skumlegg fasaden. Begynn nederst og jobb deg oppover.

- La det virke noen minutter.

- Er det områder som er ekstra skitne kan du gjerne bruke en fasadebørste eller håndpad og skrubbe de områdene, mens skumblandingen får virke.

- Legg gjerne på mer såpeblanding etter noen minutter, slik at fasaden er skikkelig nedskummet under virketiden.

- Når du skal i gang med å spyle av kan det lønne seg å ha i litt skumdemper og skylle over veggen. Da kollapser skummet og du slipper å vasse i skum til knærne!

- Skyll grundig av med vann. Pass på at det ikke blir renner fra karmer eller hjørner hvor skitt og såperester blir liggende igjen, da kan du få stygge striper og merker som er vanskelig å få vekk senere.


TIPS ved skumlegging

Tilsett Skumforsterker i såpeblandingen, da booster du opp skumeffekten og øker virketiden.

Det gjør at du får maksimalt ut av vaskemiddelet. Type fasader

Betong

AdobeStock_214142861.jpeg


Fasader av betong kan være både overflatebehandlet, typisk med maling, eller de kan være naturelle, da er de ofte impregnert med silikon, silikat eller siloksaner. 

De er ofte ganske enkle å rengjøre fordi overflaten er slett og tåler relativt mye.


Noen ting å tenke på

 • Vær obs på ikke å bruke for mye vann eller høytrykkspyler når det er fare for frost, da kan vannet trenge så langt inn at det kan lage sprekker i betongen.

 • Vær også forsiktig med å bruke vaskemidler med mye metasilikat. Det kan gi stygge saltutslag på fasaden, særlig hvis betongen ikke er behandlet.

 • Er bygget nytt vil det være masse byggstøv igjen på fasaden, da lønner det seg å bruke Byggrent eller et vaskemiddel som er surt. Det vil fjerne kalk og betongstøv som ligger igjen på overflaten.

Metoder og midler


Metoder:
 • Høytrykkspyling med fasadekost og håndpad
 • Rentvannsmetode
 • Softwash
 • Skumlegging, men ikke overdriv virketiden

Vaskemidler:


Glassfasader

AdobeStock_393252729.jpeg

Dette er typisk den type fasade som mange ønsker å rengjøre ofte, ikke fordi de blir mer skitne enn andre men skitten synes raskere. 


De tåler ofte ikke så mye og bør behandles skånsomt. 


Vær forsiktig med å bruke for mye mekanisk kraft eller for kraftig kjemi. Det kan ripe, skade og matte ned overflaten. 

HER kan du lese mer om kjemisk rengjøring kontra bruk av mekanisk kraft og skraper.Metoder og midler


Metoder:
 • Rentvannsmetode er den absolutt mest skånsomme metoden
 • Klassisk vinduspuss
 • Høytrykkspyling 
 • Softwash 
 • Skumlegging


Vaskemidler:
 • Citrus Shampo.
  Citrusoljen løser skitten godt og gjør overflaten
  hydrofob slik at ny skitt ikke fester seg så lett og overflaten får fin glans.Metall


AdobeStock_63427502.jpeg

Det er en rekke forskjellige typer metaler som brukes til fasader, som aluminium, stål, kobber osv.


Slike fasader er mange ganger slette og de er ikke så utsatt for sopp og alger.

De er derfor også ganske greie å rengjøre, men de bør behandles skånsomt, likt glass. Unngå å bruke for kraftige vaskemidler og om du trenger å skrubbe, bruk en pad uten slipemidler i. 


Pass på at det ikke blir renner med skitt og vaskemidler som tørker inn, dette kan lage permanente flekker.

Metoder og midler

Metoder:
 • Skumlegging
 • Soft wash
 • Høytrykkspyling
 • Rentvannsmetode


Vaskemidler:Plexiglass og plast


AdobeStock_280133094.jpeg

Dette er også et materiale som man bør behandle skånsomt. 


Vær særlig forsiktig med å bruke vaskemidler som inneholder løsemidler, alkoholer eller syre. 

Det kan matte ned og gjøre plasten tåkete og sprø. 


Gjør en prøve på et lite synlig sted først.

Styr unna vanlig glasspussmidler, Lim&flekkfjernere osv.

Metoder og midler

Metoder:
 • Rentvannsmetode er den absolutt mest skånsomme metoden, da slipper du også kjemikalier.
 • Høytrykkspyling 
 • Softwash 
 • Skumlegging
 • Klassisk vinduspuss. Er det mindre flater kan glassmopp eller glassklut også være en god løsning.


Vaskemidler:
 • Er overflaten ganske skitten, så er Grovrent Xtra det tryggeste alternativet her, den inneholder ikke løsemidler, alkoholer eller metasilikat som kan være tøff mot plastikk. Men pass på ikke å overdoser. Gjør også en test på et lite synlig sted først.
 • Er overflaten kun litt skitten holder det kanskje med vindussåpeTre


AdobeStock_276339101.jpeg

Trefasader er gjerne enten malte eller naturelle. For malte flater er det en fordel å legge på en soppdreper før og etter vask, det gjør at overflaten holder seg fri for sopp lenger. 


Det kan være en tanke å forhøre seg med produsenten av overflatebehandlingen om hvilke typer vaskemidler og soppdrepere det er trygt å bruke. Det har vært tilfeller der løsemidlene i de nye hybridmalingene har reagert og gitt misfarging, særlig på lyse fasader. 

Metoder og midler


Metoder:
 • Høytrykkspyling 
 • Soft wash
 • Skumlegging
 • Rentvann


Vaskemidler: