Hva er egentlig "rentvann"?

240_F_19155119_9FYg1pT9vu7PmoxSPbyd1TDGPkTHhgjg.jpg

Det er kort fortalt vann som er renset for alt av partikler og urenheter.


Man kan jo lure på hvorfor en skal bruke penger på et rentvannsanlegg for å pusse vinduer. Er ikke vannet i Norge rent da?
Jo absolutt, vanlig springvann i Norge er blant verdens reneste. Når vi snakker om «rentvann» i forbindelse med vinduspuss, så mener vi vann som ikke inneholder noen former for partikler. Det er så rent at det inneholder kun opptil ett partikkel per 1 million vannmolekyler, 0-1PPM.

Vanlig drikkevann inneholder både salter, mineraler og organiske partikler. Det er det som gir vannet smak. Renset vann vil smake flatt og tamt fordi det kun inneholder vannmolekyler, H2O, og absolutt ingenting annet.

Grunnen til at «rentvann» er genialt til vinduspuss er at vann som er helt renset for partikler får høy elektrisk motstand.

Har du prøvd å gni en oppblåst ballong i håret og så holdt den over hodet?
Vanlig vann kan sammenlignes med ballongen før du gnir den i håret, det har en viss evne til å dra til seg andre partikler. Men «rentvann» blir som når du har gnidd ballongen i håret. Da blir det helt statisk elektrisk og drar til seg alt mulig av partikler og smuss.


Vips får du vann som blir helt rått til å vaske med, helt uten bruk av kjemikalier!  

 

AdobeStock_44577053 red.jpg
 

 

Hvordan får man 100% partikkelfritt vann?

 

Det er flere måter å rense vann på, det kan blant annet kokes, filtreres og destilleres.

Det kan være litt utfordrende å få renset vann for absolutt alt av partikler, fordi det er så mange forskjellige typer partikler i vannet. For eksempel er salter og mineraler elektrisk ladde partikler, kalt «ioner». For å fjerne de trenger man et ionebytte-filter. Andre partikler er organiske, som bittesmå rester av jord og alger. Disse er ikke elektrisk ladet så disse må fjernes på andre måter, blant annet ved filtrering.
For å være sikker på at filtrene virker som de skal og vannet virkelig blir fritt for partikler så bruker man en TDS-måler for å måle at vannet har 0PPM.


For å få «rentvann» til vinduspuss er det vanlig å bruke fire forskjellige filtertyper.
 

1)      Kullfilter
Vannrensingen starter med at vannet filtreres gjennom kull, en form av karbon med høyt overflateareal, som trekker til seg de fleste kjemiske stoffer.
En liten fun fact; det er grunnen til at man ofte tar kulltabletter om man er så uheldig å bli matforgiftet, siden kullet trekker til seg giftstoffene.

Dette filteret holder til 1200 timers vinduspuss og byttes èn gang i året, vanligvis før sesongstart på våren.

240_F_81687967_jFZuerDAUJqwVUlmVbNOHYHdTQc9xGqW.jpg

 

 

2)      Sedimentfilter:
Deretter grovfiltreres vannet gjennom et sedimentfilter, da blir alle partikler på 5 mikron (0,005mm) fjernet. Nå er vannet nesten partikkelfritt og finfiltreringen kan begynne.
Dette filteret holder også opptil 1200 timers vinduspuss og byttes èn gang i året, vanligvis om våren før sesongstart.

 

3)      Reversert Osmose (RO):
Også kalt omvendt osmose. Dette filteret gjør hovedjobben med å rense vannet. Her presses vannet gjennom et superfint filter under høyt trykk. Da presses små molekyler som vann igjennom, mens større molekyler blir hengende igjen i filteret.
Byttes når du merker at det gir lavere vanntrykk eller at PPM blir høyere enn 1.TIPS:
Om du merker at vanntrykket faller eller at PPM er på mer enn 1 kan du først forsøke med å skylle igjennom filteret i noen minutter, vanligvis gjør det susen.

Varer vanligvis 3-5 år, avhengig av vannkvaliteten.

3.jpg

 

4)      Ionebyttefilter:
Siste steg i prosessen er å bli kvitt de små single atomene, ionene, som er elektrisk ladd. De «hekter seg fast» i et ionebyttefilter, som fungerer litt som magneter og trekker til seg elektrisk ladde partikler.
Byttes når du får 1-2PPM på ferdig renset vann.

HER er en liten informasjonsvideo om de forskjellige filtrene.

AdobeStock_46732806.jpeg


 

Da er vannet helt uten partikler og klart til bruk!