Hvordan pusse vinduer

Med klassisk vinduspuss
iStock-155379613.jpg


Har du lurt på å begynne med profesjonelt vinduspuss, men følt deg usikker på hvor du skal begynne? Hva slags utstyr trengs? Hva bør man kunne?

Vinduer kan virke enkle å rengjøre men la deg ikke lure, det kan være veldig krevende å få et skikkelig bra resultat.
Har du sett en proff vinduspusser som i en vanvittig fart vasker vinduet elegant med «slalåm metoden» og får et helt perfekt og stripefritt resultat på første forsøk, uten å søle på vindusposten engang?

Det er bare å bøye seg i støvet, de er rå!

Dessverre er det ingen snarveier, det krever masse erfaring og teknikk før en kommer dit. Heldigvis er det allikevel håp for de av oss som er litt mer grønne på feltet.
Med ordentlig utstyr og noen gode tips kommer man et langt stykke på vei.


Utstyr

 

For å starte opp med vinduspuss er det ikke all verdens av utstyr man trenger, en kommer langt med:

-          En god nal med et godt håndtak

-          Ekstra gummi

-          Forvasker med pels

-          Lofri vinduspusserklut

-          Vinduspusserbøtte

-          Teleskopstang

 

7500000.jpg


Før du går til innkjøp av utstyr bør du tenke over hva slags type jobber du vil gå inn for, eller hva slags kundegruppe du ser deg ut. Kunne du tenke deg å drive med privat vinduspuss, offentlige bygg som skoler eller kontorlokaler på flere etasjer, eller butikklokaler med store vindusflater i trafikkerte områder? Alt spiller inn når du skal velge deg vinduspusserutstyr. 

Om du finner ut at dette er noe kunne tenke deg å fortsette med, er det litt ekstra utstyr som også er praktisk å ha.

-          Vinduspusserbelte

-          Bucket-on-belt

-          Twin Angel

-          Bøttetralle

-          Vindusskrape


Håndtak

 

Håndtak red.jpg

 

Kontakten med glasset er noe av det viktigste for å få et godt resultat når du pusser vinduer, derfor er det viktig å finne et håndtak som ligger godt i hånda og som er lett å håndtere. 
Det er en hel jungel av forskjellige håndtak, alt fra helt enkle men gode til "state of the art" håndtak. Her tar vi for oss noen av de vanligste.


Håndtak til Sörbo nalskinner:

Sörbo Fast Release
Et av de mest populære håndtakene våre. Ergonomisk vinkel som gjør at nalskinnen ligger godt på ruta og du bruker minimalt med kraft. Utviklet med bevegelig ledd som gjør den perfekt til stangpuss og store vinduer. Praktisk hurtigkobling av skinnene som gjør det lett å skifte posisjon eller bytte nalskinner, i tillegg er det mulig å koble på sikkerhetsline om du pusser i høyden, så du ikke risikerer å få utstyret i hodet.

 

Sörbo Master
Et godt og rimelig håndtak for de som ikke ønsker å investere så mye i utstyret eller som ikke pusser så ofte. Med skrutilkobling av skinnene. Om du ønsker et rimelig håndtak men med quick release, er Ettore ss Quick Release et godt alternativ.Unger Ergotec
 Ninja
Alternativ til Fast Release. Bevegelig håndtak med mulighet for å låse posisjonen, har også hurtigkobling av skinnen. Hodet er ergonomisk vinklet og håndtaket har gummigrep som gjør at det ikke blir så glatt om du pusser uten stang.

  •  

Unger Ergotec Swivel 0 grader
Kvalitets håndtak med bevegelig ledd men med et hode som ikke er vinklet. Perfekt til stangpuss i lift eller for gatepuss. Må modifiseres litt for å passe på Sörbo skinner.


Ettore Contour
Unikt håndtak hvor ikke bare leddet er bevegelig, men også selve vinklingen kan justeres. Utført med fjæring som gjør pussingen veldig fleksibel og gir en pen og presis avslutning selv om ruta er ujevn.Ettore ss Quick Release
Tilsvarer Sörbo Master, rimelig og godt standard håndtak. Fordelen med dette kontra Sörbo Master er at dette har hurtigkobling og gummigrep.

 

Håndtak til Ettore nalskinner:

Ettore Super
Stort og godt håndtak med bevegelig ledd.
Passer kun til Ettore skinner.Ettore Messing Masterhåndtak
Rimelig og holdbart standardhåndtak.
Passer kun Ettore skinner.Ettore Quick Release
Standardhåndtak med hurtigkobling og gummigrep.Hvordan vaske vinduer

 

AdobeStock_145644177.jpeg

 

Så, endelig, over til selve jobben. Hvor begynner man?
Aller først begynner du med å blande deg såpevann. Bruk en såpe som løser fett og smuss men som ikke rester. Noen bruker zalo og salmiakk, men det beste er å velge en spesialutviklet såpe for vinduer som Vindussåpe og Eazy 2 Squeeze. De inneholder spesielle tensider som gjør at gummien glir lettere og utstyret slites mindre.

IKKE bruk for mye såpe, da blir det masse striper uansett hva du bruker.

Det kan lønne seg å sjekke hvor skitne rutene er før du begynner. Er det masse «nupper» og skitt på vinduet er det lurt å koste vekk det verste først med en myk børste eller vinduskost, eller vask over ruta flere ganger med forvaskeren.
Er det mye fugleskitt er det smart å fukte skitten noen minutter før du tørker vekk det verste, så slipper du at du drar skitten utover. Om det sitter veldig godt kan du ha i ekstra salmiakk i bøtta.

Når du begynner å fukte vinduet begynner du alltid øverst, pass på at du kommer helt ut til kanten men ikke press forvaskeren opp i hjørnene, da slipper du at det renner når du er ferdig. Vask gjerne over gummilistene også hvis det er en stund siden rutene har blitt vasket. Vaskes vinduene ofte eller de ikke er skitne i hjørnene, så sparer du deg mye tid ved å ikke fukte helt ut i kanten. 

Fukt hele vindusflaten, gjerne flere om det er små vinduer men pass på at ikke såpen tørker inn.
Ikke puss i direkte solskinn eller på veldig varme ruter, da tørker såpa inn før du får snudd deg og det blir nesten håpløst å pusse!

Piler.JPG

 

Når du skal i gang med å nale så begynn øverst igjen med å nale horisontalt fra den ene siden av vinduet til den andre, før du jobber deg nedover vertikalt. Får du "gardiner" på vinduet kan du fortsette med å nale horisontalt, eller ved å nale i «slalåm-mønster».
Et av de viktigste triksene er ikke å stoppe midt på ruten når du naler, da blir det striper og du kan du like gjerne begynne fra start igjen.

Det finnes masse gode videoer på youtube både fra Sörbo, Ettore og Unger som man kan lære av. 

Tilslutt tørker du vekk overskuddsvann på listene eller i kantene. Bruk en lofri klut, enten microfiber eller vinduspusserklut


240_F_92298747_mxcMU8jMJazTxNAvFryxeixmRj1K8Nll.jpgTips


- Ikke bruke skyllemiddel når du vasker forvaskerpelsen eller vinduspusserkluten. Da mister den mye av absorberingsevnen og gjør at du må dyppe den oftere i vannbøtta.

 

- Ha alltid med deg et par ekstra nalgummier. Det er utrolig kjedelig å stå fast midt i en jobb fordi gummien blir slitt og begynner å stripe.

 

- Legg ALDRI fra deg nalen med gummien ned. Da får du fort skader og hakk i gummien og det striper når du pusser. Skaff deg gjerne en sil til vinduspusserbøtta, da kan du henge nalskinna i den under transport.

 

- Nalgummien har to sider, klips av og snu gummien når den begynner å bli slitt på den ene siden.

 

Nalgummi.JPG

 

- Ha kaldt vann i bøtta. Da fordamper ikke vannet så fort om du pusser i sola.


- Om du pusser når det er frost kan du prøve å bruke mindre vann i bøtta og ha Anti Freeze i vannet.

 

- Bruk teleskopstang hvis det er høye vinduer, så slipper du å rote med stige. Stangen bør være stiv og lett, gjerne en 2x60cm optiloc stang. Da når du opp til de fleste butikker og opptil 1.etg på hus.

 

- Skal du vaske i høyden er Twin Angel kjekk, da kan du feste på både forvasker og nal på teleskopstangen og jobben går mye kjappere!

 

- Skal du skrape vekk klistremerker, tyggis eller andre ting fra vinduet må du alltid fukte vinduet først så ikke du skraper på tørr rute, ellers kan det bli riper.

 

240_F_194005379_ueVu7gG42QEtLrovJONhmNTt01Qze3FO3.jpg Pass på


Herdet glass
Er det nye vinduer av herdet glass er det ofte usynlige støvrester fastbrent på glasset. Her må du ALDRI bruke skrape, da skraper du av de herdede støvrestene og det blir masse små riper i glasset som du ikke ser før det tørker.
Skal du fjerne klistremerker fra de nye vinduene er det bedre å bruke citrusspray istedet for å bruke skrape. For å fjerne citrusoljen tørker du over med Anti Freeze.
Om du må skrape, må du iallefall informere kunden på forhånd og få gjerne en skriftlig kontrakt med ansvarsfraskrivelse, så ikke du står med skjegget i postkassa om det blir riper.

 

Byggstøv og sementrester
Er de nye vinduene fulle av «grå» renner eller flekker som ikke går av ved vanlig vinduspuss? Da kan det være sementstøv og murpuss som sitter fast.

Er det bare et tynt lag kan du prøve med RubOut eller Sörbo Remover.
Børst vekk så mye som mulig av støvet. Fukt vinduet og vask over med RubOut eller Sörbo Remover på en hvit pad uten slipemidler.

Er det mye støvrester så er IKKE dette en jobb for nybegynnere!
Eneste måten å få vekk dette på er ved å bruke en kraftig syre som fosforsyre eller saltsyre, men det kan veldig lett lage skjolder i glasset og renne utover å skade lister og fasade! Kontakt en proff vinduspusser som har erfaring med dette og pass på å informere kunden siden dette egentlig er byggherres ansvar. Om byggherren fortsatt ønsker at du tar jobben, lag deg en ansvarsfraskrivelse i tilfelle rutene har fått varige skader og ta timepris istedet for fastpris for dette kan kreve myyye jobb! 

LYKKE TIL!

 

Tusen takk til vinduspusser Jacob Hansen for supre eksperttips! 🙌👌✌