Unngå kjedelige overflateskader og riper i bygningsglass


iStock_000015925993 red.jpg
Bilde: iStock
Publisert: 01.03.21

Hjertesukk fra Glass & Fasadeforeningen

Tenk deg et splitter nytt leilighetsbygg. Arkitekter og byggarbeidere har jobbet utrettelig for å ferdigstille  en lekker fasade med store glassflater som lar masse naturlig lys flomme inn i leilighetene.


De nye eierene har nettopp fått nøkkelen og tråkker spent og forventningsfull over dørstokken, inn i stua, myser utover for å nyte den nye utsikten. 

Men, hva ser de? Et hav av stygge riper som glitrer i sola... Katastrofe! Glass til tusenvis av kroner er ødelagt! Hva har skjedd og ikke minst, hvem skal ta regninga?
 


Dette er et tenkt scenario, men det er ikke uten grunn vi har fått et hjertesukk fra Glass & Fasadeforeningen. Dette er et problem de støter på altfor ofte, og det koster millioner hvert år, helt unødvendig! 

Dere og vi er jo litt på "den andre siden av bordet", siden det er vi som velger utstyr og metoder for hvordan en skal løse renholdsoppgaver.

Det vi ikke alltid ser er problemene i etterkant, der hvor det har gått galt.


Det er annerledes for Glass & Fasadeforeningen. Det er ofte de som blir kalt inn til befaring, der hvor glass har fått skader.

Derfor setter vi stor pris på innspill fra andre aktører som ser saken fra en annen vinkel enn oss. Samtidig vet vi at dere som har mye bygg- fasaderenhold er ofte dedikerte og kunnskapsrike folk, som legger ære i jobben dere gjør! Men, vi er ydmyke nok til å innse at vi har alle noe å lære. Særlig når seriøse aktører, som store bransjeforeninger, kommer med innspill.Så tilbake til det tenkte eksempelet.


Hvilke problemer kommer du på, som kan gjøre at glasset enten ser stygt ut eller rett og slett har tatt skade? 


Det kan være et utall av årsaker, blant annet:


 • Avrenning og rester fra byggeprosessen, selv lenge etter at bygget står ferdig.
  Det kan være byggstøv og betongstøv som ligger på glasset. Eller det kan være søl fra kjemisk behandling av fasaden, for eksempel fra jernvitriol. 
  Det er typisk hvor glasset ikke kommer med beskyttelsesfilm, eller hvor byggarbeidere har fjernet beskyttelsen fra glasset for tidlig. Ideelt bør beskyttelsen sitte på helt til glasset skal rengjøres, etter at bygget er ferdigstilt.


 • Fabrikatsfeil eller skader under transport eller montering.

 • Merking av vinduet, for eksempel klistrelapper med informasjon om type glass, er fjernet før renholder skal begynne. Det blir mer og mer av herdetglass og andre typer glass som har beskyttende film. Disse typene får riper med engang om man bruker glasskrape på de. Derfor er vinduene som oftest merket med hva slags type glass det er, og har ofte informasjon om hva glasset tåler eller ikke tåler.
  Dessverre er det mange av byggningsarbeiderne som fjerner dette før dere som har renholdet kommer og skal rengjøre glasset. Da kan det hende håndverkeren har brukt det verktøyet de har for hånden, kanskje en metallspatel eller en tapetkniv. 
  Vær derfor alltid oppmerksom og sjekk glasset grundig, om merking av vinduet mangler. Det er kjipt å få skylda for en skade som en annen har påført!

 • Det kan også være skader påført under rengjøring av glasset.

Sticker advarsel ikke bruk metallskrape.jpg
Eksempel på advarselsklistremerke på nytt glass.
Bilde: Glass og Fasadeforeningen


Hva og hvem er Glass & Fasade Foreningen?


Det er en interesseorganisasjon for bedrifter med virksomhet innenfor forvaltning, rådgivning, prosjektering, produksjon, bearbeiding, montering og handel/salg av glass- og tilhørende produkter.

De har også ansvaret for fagutdanningen innen glass. 

Kortfortalt, de er ekspertene på Glass og Fasade. Derfor er de også gode støttespillere om du har behov for mer informasjon om behandling og rengjøring av forskjellige glasstyper.
"Vær alltid oppmerksom og sjekk glasset grundig, om merking av vinduet mangler. Det er kjipt å få skylda for en skade som en annen har påført!"Bilde riper Glass- og Fasadeforeningen.jpg
Bilde: Glass- & Fasadeforeningen

Hva slags utstyr mener du man må være veldig forsiktig med å bruke for å unngå skader?
Ta en kikk på bildet over, hva tror du har har forårsaket skaden her?


Helt riktig - det kan være fra en glasskrape

Vi forstår at det å rengjøre glass på nybygg kan være krevende, og at glasskrape kan være virke som siste utvei for å få fjernet lim og klistermerker eller størknet sementrester, silikon, fugemasse osv.


Hvis det er tilfellet er det et par ting det er viktig å huske på:

 • Kontakt alltid byggherre FØR du gjør noe som helst. De kan gi informasjon om hva slags glass det er. Er det for eksempel termiskherdet glass, selvrensende glass, eller glass som er belagt eller overflatebehandlet, så får de skader med engang om man bruker skraper eller andre verktøy ved rengjøring. 

 • ALDRI begynn å rengjøre et glass hvor du ser at det er mye smuss og mulige skader. Snakk alltid med byggherre først og gi ingen garantier for resultatet. 

 • Lag gjerne en skriftlig ansvarsfraskrivelse om vinduet er tydelig stygt og mest sannsynlig skadet under byggeprosessen. 

 • Dokumenter hvordan glasset ser ut før du starter. Ta bilder og skriv ned i detalj hvordan det ser ut og hva du har gjort.

  Dette kan være en god sikkerhet å ha i tilfelle det skulle oppstå problemer og spørsmål om hvem som har påført skaden i ettertid. 


Cement residue window.jpg
Her er det tydelig at noen har forsøkt å tørke av eller har kommet borti glasset mens det er masse byggstøv på det. Dette kan ha forårsaket skader i glasset som er nesten umulig å se før i ettertid.
Bilde: Adobe Stock


Gode tips 

I "Veileder mot overflateskader og riper"  kommer Glass og Fasadeforeningen med noen gode tips til renhold av vinduer:


 • Skyll grundig med vann før og etter rengjøring.

 • Nyinstallerte vinduer og glass vaskes med lunket vann med egnet rengjøringsmiddel for glass og med myk klut. 

 • Skyll deretter med vann og tørk med ren, lofri klut eller gumminal.
  NB! Bruk aldri plastnal eller metallnal.  

 • Kontakt Glass og Fasadeforeningen eller vindus-/fasade-/glassleverandør for råd og veiledning om fjerning av flekker og tilgrising som ikke lar seg fjerne ved rengjøring i henhold til punkt 1. og 2. 


  HUSK:

 • Utstyr for rengjøring må holdes rent og fritt for skarpe partikler som støv og andre urenheter som kan ripe overflaten. 

 • Det skal kun benyttes rengjøringsmidler egnet for glass. 

 • Glass som grenser til betong krever ekstra stor oppmerksomhet ved rengjøring da betong avgir støv som kan feste seg til nal og kluter.

 • Unngå rengjøring av glassoverflater i direkte sollys og sterk varme. 

 • Rengjøringsutstyr av metall skal aldri benyttes direkte på glassoverflater!Problemer du kan støte på og hva du bør gjøre


Dirty window..jpg

Betongavrenning og byggstøv

 • Skyll av løse partikler og støv med vann

 • Syrevask glasset. Les mer om det under "informasjon" på Kal-X.
  NB: Pass på at du ikke søler på fasaden eller vinduskarmen under behandlingen

 • Er det fortsatt flekker på glasset, prøv evt med et glassrensepulver, som Sørbo Remover


Jernvitriol

Jernvitriol er et middel som brukes for å få naturlig tre til å gråne. 
Problemet er at jernvitriol er et oksidasjonsmiddel og det kan skade såkalt selvrensende glass.
Kommer du over glass som er skadet på bygg hvor kledningen er av ubehandlet treverk, kan dette være årsaken. 

Ta kontakt med byggherre.

Jernvitrol.jpg
208920038 Cement.jpg

Størknet betong

Om det ikke har vært beskyttelsesfilm på glasset, og du ser at det er sølt mye betong og puss som har fått tørke på glasset er det best å ikke gi noen garantier. Sement er sterkt alkalisk og det kan ha laget etseskader på glasset som ikke lar seg fjerne. Det er også lett å lage riper når det fjernes. Kontakt byggherre, dette er mest sansynlig en erstatningssak som det er best og ikke bli blandet inn i.


Nupper i glasset

Om du merker at overflaten kjennes litt ru ut når du drar over med fingerne, samtidig som glasset ser rent ut, så kan det være glassrester fra produksjon.
Det kan være fristende å skrape vekk nuppene, men de er som små diamanter og vil nesten alltid skade glasset.
Ta kontakt med byggherre og gi ingen garantier.228582148 nano particles small.jpg

Vi har full tillit til dere som utfører renhold og vet at dere har lyst til å gjøre en god jobb, på en forsvarlig måte.


Glass & Fasadeforeningen hadde gjerne sett at bruk av glasskrape var forbudt. Det er ikke få vinduer som må byttes hvert år på grunn av skader, og veldig ofte blir det en juridisk kamp om hvem som skal betale.

Er det han som sølte betong, er det han som forsøkte å rydde opp etter han som sølte, er det han som solgte skrapa?


Vær derfor veldig bevisste før dere bruker en glasskrape og avklar alltid med byggherre eller eier, slik at dere ikke blir sittende med skjegget i postkassa og får en saftig regning på ødelagt glass!